Robolab logo

News

< Uradna vaja za tekmovanje Cybathlon
18.11.2015

Na ULFE prihaja dvoročni robot YuMi

V petek, 27. novembra, bo v Multimedijski sobi potekala predstavitev dvoročnega robota YuMi


V petek, 27. novembra, bo v Multimedijski sobi potekala predstavitev dvoročnega robota YuMi, ki predstavlja izjemno novost na področju robotike.

Kaj prinaša dvoročni robot?

YuMi je kompakten robotski sistem, ki po dimenzijah delovnega prostora in mehanizma ustreza dimenzijam človeka. Namenjen je delu v istem delovnem prostoru in v sodelovanju s človekom. Dvoročni sistem s sedmimi sklepi v vsaki roki omogoča spretno in precizno manipulacijo z objekti v delovnem prostoru. Robot YuMi tehta 38 kg, robotski krmilnik pa je integriran v sam mehanizem. S tega vidika je robot nezahteven za preselitve med delovnimi mesti. Nosilnost posamezne robotske roke znaša 0.5 kg, ponovljivost gibanja je pod 0.02 mm, maksimalna hitrost gibanja pa 1500 mm/s. Za manipulacijo različnih vrst manjših komponent so v robotski sistem vključena prijemala, ki v različnih konfiguracijah omogočajo prijemanje široke palete tipov predmetov. Pnevmatska prijemala so namenjena pobiranju elektronskih komponent ali drugih komponent z ravno površino. Servo dvoprstna prijemala pa pobiranju komponent, pri katerih je potrebna preciznost pozicioniranja prstov in vodenje sile prijema. V enem od servo prijemal je integrirana tudi kamera za visokoločljivostno zaznavanje objektov pri montaži. Na ta način zagotovljena informacija je osnova za analizo in sprotni nadzor kakovosti prijema ter zaprtozančno vodenje procesa prijemanja. Visoka ločljivost in hitrost zajemanja merilnega sistema bosta omogočila izvajanje tudi mikromanipulacijskih nalog.  

Med prvimi tovrstnimi naprednimi tehnologijami pri nas in v svetu

Robot, ki so ga razvili v mednarodnem koncernu AAB, je med prvimi tovrstnimi naprednimi tehnologijami v Sloveniji in tudi nasploh v svetovnem merilu. Gre za pomembno pridobitev na fakulteti, robot pa nam bo omogočil sledenje trenutnim trendom. Novost bosta prav v času Evropskega tedna robotike predstavnikom gospodarstva in medijev predstavila predstavnik Laboratorija za robotiko na UL FE prof. dr. Marko Munih in vodja lokalne divizije za robotiko v ABB Slovenija Robert Logar. Dogodek bomo zaključili s praktično predstavitvijo robota.


Uradna vaja za tekmovanje Cybathlon

Naši inženirji so se izkazali na uradni vaji za tekmovanje Cybathlon


SLO manus® 2015

Posebno nagrado manus 2015 so dobili Matjaž Mihelj in skupina študentov iz ULFE za Pipetirni robot